Zapraszam Cię do mojej kuchni, gdzie przedstawię Ci kilka przepisów na coś pysznego i zarazem prostego. Może znajdziesz wśród nich inspirację, aby również ugotować coś nowego lub zmodyfikować swój dotychczasowy przepis.
Nigdy nie byłam miłośniczką gotowania, chociaż skończyłam technikum gastronomiczne. Mimo tego, zawsze próbowałam swoich sił w kuchni. Zazwyczaj każde danie robiłam tylko jeden raz, ponieważ nie zawsze mi to wychodziło, więc szukałam kolejnych, prostych, ale ciekawych inspiracji.
I tak w mojej kuchni pojawił się przepis na jabłkowe różyczki w cieście francuskim. Ostatnio bardzo dużo dań przygotowuję z ciasta francuskiego (babeczki z szynką, serem i ulubionymi warzywami; roladki z kurczakiem i szpinakiem; paluchy włoskie i wiele innych), więc i tym razem nie mogło go zabraknąć.
Jabłkowe różyczki w cieście francuskim
Ilość: 12 sztuk
Czas gotowania: 25 min przygotowanie + pieczenie
Składniki:
• 2 blaty gotowego ciasta francuskiego
• 4 jabłka (większe)
• dżem morelowy (lub inny wg uznania – u mnie truskawkowy)
• 2 łyżki cukru
• 1 cytryna (sok)
• cukier puder - dodatkowo
Co robimy:
1. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki
2. Jabłka kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne – nie obieramy ze skórki
3. Jabłka kroimy na cienkie plasterki około 2mm
4. Pokrojone jabłka wsadzamy do rondelka, zalewamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i zalewamy wrzątkiem (do wysokości jabłek). Rondelek stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia (plasterki jabłek mają zmięknąć, aby łatwiej się je zawijało)
5. Jabłka odcedzamy od soku i studzimy – można je rozłożyć na desce do krojenia
6. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
7. Ciasto francuskie rozwijamy i lekko rozwałkowujemy, aby powstały nieco cieńsze blaty
8. Ciasto smarujemy dżemem
9. Układamy na brzegu ciasta plasterki jabłek, tak aby drugi plasterek nachodził na połowę poprzedniego i trochę wystawały za brzeg ciasta (jak na zdjęciu - w jednej linii znajduje się około 8 plasterków)
10. Odkrawamy ciasto tak, aby przykryć ułożone jabłka*
11. Zwijamy ciasto w rulonik, dociskając je delikatnie
12. Powstałe różyczki układamy w formie do pieczenia muffinów – w ten sposób nie stracą swojego kształtu
13. Pieczemy różyczki około 25 minut.
14. Przed podaniem różyczek, obsypujemy je cukrem pudrem.
*Ciasto można wcześniej pokroić na paski, ale ich wielkości zależy od wielkości jabłek i pokrojonych plasterków.
Różyczki być może wyglądają na skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to prosty przepis. Najwięcej czasu pochłania ich zawijanie, ale samo ich wykonanie robi wrażenie, więc jako deser po niedzielnym obiedzie sprawdzą się w sam raz. Jeżeli jednak wolisz coś prostszego i sprawdzonego, to zapraszam Cię do kolejnego przepisu – babeczki zawsze są na czasie.
Babeczki drożdżowe z borówkami, bo kto nie lubi borówek? Przepis jest bardzo prosty, ponieważ wrzucamy wszystko do jednego gara i mieszamy. Tu nie ma co się zepsuć, o czym zaraz się przekonasz.
Babeczki drożdżowe z borówkami
Ilość: 19 babeczek
Czas gotowania: 10-15 min przygotowanie + 1,5h wyrastania ciasta + 50 min pieczenia (2x po 25 min)
Składniki:
Ciasto:
• 35g drożdży
• ½ szklanki cukru (babeczki będą mniej słodkie. Jeśli preferujesz słodsze, możesz dodać 1 szklankę)
• ½ szklanki ciepłego mleka
• 2 jajka
• ½ szklanki oleju
• 2 szklanki mąki
• 250g borówek (lub inne owoce)
Kruszonka:
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka cukru (tu znowu kruszonka wyjdzie mniej słodka – można dodać więcej cukru)
• 3 łyżki mąki
Co robimy:
1. W misce mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem
2. Do tego dodajemy cukier, jajka i olej
3. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy, aż ciasto będzie jednolite (ciasto będzie dosyć rzadkie)
4. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę
5. Wyrośnięte ciasto nakładamy łyżką do foremek i odstawiamy na pół godziny
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
7. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy wszystkie składniki
8. Na lekko wyrośnięte babeczki układamy borówki - lekko je wciskamy w ciasto i posypujemy kruszonką
9. Babeczki pieczemy 25 min
Prawda, że prosty przepis? Najwięcej czasu zajmuje wyrośnięcie ciasta, ale tak to jest z ciastem drożdżowym.
Zrobiło się trochę słodko, więc teraz zapraszam Cię do przepisu na zdrowe placuszki z cukinii. W moim domu najczęściej jemy te placuszki na drugie śniadanie. Wtedy robię je zdecydowanie mniejsze, aby zmieściły się w pojemniku. Przepis jest również bardzo prosty i szybki.
Placuszki z cukinii
Ilość: 7 większych sztuk
Czas gotowania: 5-8 min przygotowanie + pieczenie/smażenie
Składniki:
• 200g cukinii
• 30g mąki (obojętnie jakiej)
• 10g cebuli
• 1 jajko
• 50g jogurtu naturalnego
Co robimy:
1. Ścieramy cukinię i cebulę na grubych oczkach
2. Dodajemy do tego jajko oraz mąkę (mąki można dać więcej, jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie) i mieszamy
3. Formujemy placuszki łyżką na blasze lub patelni
Możemy je albo piec w piekarniku (około 25-30 min w 160 stopniach) albo smażyć na oleju
4. Gotowe placuszki spożywamy z jogurtem naturalnym
Placuszki są naprawdę dobre i sycące. Jak ktoś lubi, to można dodać do nich marchewkę i drugie śniadanie zapewnione.
Smacznego!
Nasza pyszna przygoda dobiegła końca. I nie była wcale najtrudniejsza. Mam nadzieję, że któryś z przepisów Cię zainspiruje i również postanowisz go wypróbować. Nawet jeżeli w kuchni nie czujesz się najlepiej, to w tych przepisach niewiele jest rzeczy, które mogłyby się nie udać 😊